Metabolizmayı Canlandıran Besinler

POSTED BY Çağatay DEMİR | Nis, 25, 2017 |

Dyt. Özge Yüksel’den kilo vermenize destek olacak, metabolizmanızı hızlandıracak yararlı besinler…

Basit olarak metabolizma vücudunuza aldığınız her türlü yiyecek ve içeceği enerjiye dönüştürme halidir. Bu biyokimyasal süreçte gıdalar veya içeceklerle alınan kaloriler enerjiye dönüştürülerek vücutta kullanılır. Bazal metabolizma hızı ise vücudun dinlenme halinde soluk alıp verme, kalp atımı, hücre yenilenmesi gibi çeşitli reaksiyonlar için gerekli olan enerjidir. Vücut kompozisyonuna, yasa, cinsiyete, genetik faktörlere, fiziksel aktiviteye bağlı olarak bazal metabolizma hızı değişir. Bazal metabolizma hızını arttırarak kilo vermenizi sağlayacak mucize bir besin yoktur. Ancak bazı besinler termojenik etkisi, insülindirencine etki etmesi gibi sebeplerle bu süreçte fayda sağlayabilirler.

İşte kilo vermenize destek olacak, metabolizmanızı hızlandıracak yararlı besinler:

Tarçın

Özellikle glukoz metabolizması üzerine etkilidir. İnsülin duyarlılığını artırır, kan şekerini düzenler ve böylece tatlı ataklarını ortadan kaldırır. Yapılan çalışmalarda tarçınla birlikte tüketilen öğünlerin glisemik indeksi %18-%26 oranında düştüğü görülmüştür. Besinlerin mideye geçişini yavaşlatır böylece daha fazla tok kalmanızı sağlar. Karbonhidrat depolarının kullanılabilirliğini arttırarak metabolizmanızı hızlandırır. Çay, kahve, süt ve süt ürünleri, meyvenin üzerine serperek hem tadını güzelleştirebilir hem de metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Keten Tohumu

Esansiyel yağ asitlerinden zengindir. Omega 3 kaynağıdır. İçeriğindeki lif sayesinde tokluk hissi uyandırır. Oluşturduğu çözünür ve çözünmez lifler metabolik atıkların uzaklaştırılmasını kolaylaştırır, metabolizmanızı hızlandırır, kan şekerinizi dengeler, Hba1c seviyenizi düşürmenize yardımcı olur, açlık ataklarını engeller. Yoğurtlarınızın içerisine 1 tatlı kaşığı ekleyerek tüketebilirsiniz.

Yeşil Çay

Termojenik etkisi, yağ oksidasyonunu arttırması ve kafein içermesi sebebiyle tam bir metabolizma hızlandırıcıdır. Yağ depolanmasını engeller, iştahı baskılar. İçeriğindeki kateşin glukozun hücrelere taşınmasını engeller, öğünlerden sonra kan şekerinin yavaş yükselmesine sebep olur. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketmek hem metabolizmanızı hızlandırır hem de içeriğindeki antioksidanlar sayesinde kansere karşı korur, yaşlanmayı geciktirir.

Acı Biber

Yapılan araştırmalar acı biber türlerinde bulunan maddelerin metabolizmayı hızlandırdığını göstermektedir. Posa içeriği yüksek olduğundan sindirim sistemini düzenlemeye de yardımcıdır. Acı biberin içeriğinde bulunana kapseisin sebebiyle tüketiminden sonra vücut sıcaklığı ve termojenik etki artar, bazal metabolizma hızlanır. Çalışmalar acılı bir öğünün metabolizmayı %8 arttırdığını göstermiştir.

Süt ve Süt Ürünleri

Bilimsel araştırmalar süt ve süt ürünlerini yetersiz tüketen bireylerin karın bölgesinde yağlanma sorununun daha fazla gözlemlendiğini ortaya koymuştur. Günde 2-3 bardak süt ve süt ürünleri tüketimi metabolizmayı hızlandırarak özellikle göbek bölgesindeki yağ yakımını arttırır.

Zencefil

Uzun süre tok kalmanızı sağlar, yağ yakımını hızlandırır. Spor sonrası kasların toparlanmasını kolaylaştırır. Termojenik etkisi sebebiyle metabolizmanızı hızlandırır. Yemeklerden sonra tüketildiğinde metabolizma hızını yaklaşık %20 arttırabilmektedir.

TAGS :